Κατηγορία Ι.Ε.Κ.

Ως μάγειρας/ισσα ορίζεται ο/η επαγγελματίας ο/η οποίος/α γνωρίζοντας την μαγειρική, στοιχεία ζαχαροπλαστικής καθώς και την εστιατορική τέχνη, εργάζεται στην κουζίνα της επισιτιστικής μονάδας, επιμελείται και οργανώνει την λειτουργία της κουζίνας, προετοιμάζει, παρασκευάζει, παραθέτει τα εδέσματα για μικρές και μεγάλες ομάδες ατόμων σύμφωνα με τις καθορισμένες προδιαγραφές ποιότητας της επισιτιστικής μονάδας και τα προβλεπόμενα επίπεδα υγιεινής.

Ο απόφοιτος του τμήματος είναι ένας εξειδικευμένος εργαζόμενος ικανός να χειρίζεται υπεύθυνα και αυτόνομα τα ακόλουθα θέματα:

  • Τον ποιοτικό έλεγχο, τη συντήρηση και την αξιοποίηση των τροφίμων
  • Την υγιεινή των τροφίμων
  • Την παρασκευή εδεσμάτων κάθε μορφής και ποικιλία
  • Τον τεμαχισμό και την προετοιμασία κρεάτων-πουλερικών-κυνηγιών-ψαριών-θαλασσινών και τη χρήση κάθε τεμαχίου
  • Τη σωστή σύνθεση κάθε μενού με βάση τις ισχύουσες αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις
  • Την παρουσίαση και διακόσμηση εδεσμάτων
  • Την τέχνη της ζαχαροπλαστικής

Επαγγελματικές Δραστηριότητες-προφίλ επαγγέλματος:

Οι κλάδοι του Τουρισμού και του Επισιτισμού στους οποίους εντάσσεται το επάγγελμα του “Μάγειρα”, εμφανίζουν ιδιαίτερη δυναμική και έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως η σημασία και η σπουδαιότητα τους στην οικονομική ανάπτυξη. Η σημασία αυτή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου ο τουρισμός είναι ο δυναμικότερα αναπτυσσόμενος τομέας της οικονομίας και ο πλέον ελπιδοφόρος για το μέλλον.

Ο μάγειρας/ισσα μπορεί να απασχοληθεί στις εξής επισιτιστικές μονάδες:

  • Εστιατόρια Ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και χώρων αναψυχής
  • Εστιατόρια ως ανεξάρτητες επιχειρήσεις (εστιατόρια, ταβέρνες κ.λ.π.)
  • Εστιατόρια βιομηχανικών μονάδων
  • Εστιατόρια σχολείων, πανεπιστημίων, νοσοκομείων, ιδρυμάτων, κατασκηνώσεων
  • Εστιατόρια μονάδων Ενόπλων Δυνάμεων
  • Εστιατόρια μεταφορικών μέσων (πλοία, κρουαζιερόπλοια, τρένα, κ.λ.π.)
  • Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών συστηματοποιημένου επισιτισμού (catering)

Επαγγελματικά Δικαιώματα:
Ο Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης απόφοιτος του Ι.Ι.Ε.Κ. “ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ” είναι ικανός να απασχοληθεί σε Επιχειρήσεις Ξενοδοχειακές & Επισιτιστικές οποιασδήποτε μορφής και δομής, τόσο στον Ιδιωτικό όσο και στο Δημόσιο τομέα. Ο Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης με διεθνής ονομασία Chef (Γαλλικά), Kitchen food steward (Αγγλικά) και Αρχιμάγειρας (Γερμανία) του Ι.Ε.Κ., κατέχει ένα δίπλωμα απόλυτα συμβατό με τα αντίστοιχα των χωρών-μελών της Ε.Ε., αναγνωρισμένο & κρατικό ισότιμο των Δημοσίων Ι.Ε.Κ. όπου οι σπουδαστές πιστοποιούνται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π στην ίδια κατηγορία με εκείνους του δημοσίου αποκτώντας Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου 5.

Η διάρκεια των Σπουδών είναι:

Δύο (2) Ακαδημαϊκά έτη (4) Ακαδημαϊκά εξάμηνα και ο Σπουδαστής εκπαιδεύεται τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό-εργαστηριακό επίπεδο. Επίσης ένα (1) εξάμηνο πρακτικής άσκησης την οποία μπορεί να πραγματοποιήσει είτε έπειτα από την ολοκλήρωση του πρώτου έτους, είτε κατά την διάρκεια του τρίτου και τέταρτου εξαμήνου, είτε μετά το τέλος των σπουδών του. Ο σπουδαστής που έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 120 ημερομίσθια στην ειδικότητα απαλλάσσεται εφόσον το επιθυμεί από την υποχρέωση  του εξαμήνου πρακτικής άσκησης. Ο σπουδαστής που έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 40 ημερομίσθια στην ειδικότητα προσμετρούνται στο χρόνο πρακτικής άσκησης εφόσον το επιθυμεί.

Πρόγραμμα κατάρτισης:
Όπως ορίζεται από το αρμόδιο Υπουργείο η διδακτέα ύλη των τεσσάρων εξαμήνων εκπαίδευσης χωρίζεται σε μαθήματα θεωρητικού και εργαστηριακού επιπέδου.
Πιο συγκεκριμένα:

  • Αρχές Οικονομικής
  • Εστιατορική τέχνη
  • Μαγειρική τέχνη
  • Ζαχαροπλαστική
  • Τροφογνωσία
  • Υγιεινή τροφίμων-Έλεγχος εμπορευμάτων
  • Διαιτητική
  • Κοστολόγιο
  • Σύνθεση μενού
  • Τεμαχισμός κρεάτων
  • Οινολογία
  • Διακόσμηση παρασκευασμάτων
  • Εξοπλισμός κουζίνας
  • Αγγλικά
  • Γαλλικά
  • Χρήση Η/Υ
  • Εργαστηριακά μαθήματα σε εβδομαδιαία βάση στην μαγειρική τέχνη, παρασκευή μενού, ζαχαροπλαστική τέχνη, διακόσμηση παρασκευασμάτων, τεμαχισμό και σύνθεση μενού, ένα πληρέστατο εργαστηριακό πρόγραμμα

Παροχές για τους σπουδαστές:

  • Ανταγωνιστικά πακέτα σπουδών
  • Εκπτώσεις σε τρίτεκνους-πολύτεκνους-ανέργους 10%
  • Εκπτώσεις σε πληρωμή απολύτου μετρητοίς 10%
  • Δυνατότητα ευέλικτου οικονομικού διακανονισμού
  • Πλήρες οργανωμένο εργαστήριο
  • Όλες οι Α’ ύλες που θα χρησιμοποιηθούν κατά την εκπαίδευση στα εργαστήρια παρέχονται δωρεάν από την αρχή έως το τέλος του προγράμματος και για τα 4 εξάμηνα
  • Τα τμήματα είναι ολιγομελή έως 8 ατόμων
  • Δωρεάν παροχή σετ επαγγελματικών μαχαιριών μάγειρα
  • Δωρεάν παροχή στολής μάγειρα
  • Δυνατότητα πάσο με έκπτωση 25% στα αστικά και υπεραστικά λεωφορεία
  • Εκπτωτική κάρτα προνομίων σε επιχειρήσεις τόσο στα Χανιά όσο και στην Αθήνα που αφορά προϊόντα και παροχές της ειδικότητας αλλά και γενικότερου ενδιαφέροντος (π.χ.κατ/τα , στολών & αξεσουάρ μαγειρικής, οικιακού εξοπλισμού, κομμωτήρια, ξενοδοχεία προϊόντων κομμωτικής, μακιγιάζ, μανικιούρ-πεντικιούρ, αισθητικής, χαρτοπωλεία, βιβλιοπωλεία, φαρμακεία, φροντιστήρια ξένων γλωσσών, γυμναστήρια κ.ά)
  • Η διδακτέα ύλη παρέχεται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή
  • Δραστηριότητες-εκδηλώσεις με την συμμετοχή των σπουδαστών
  • Εκπαιδευτικό προσωπικό άριστα καταρτισμένο & καταξιωμένο στο χώρο – chef, ζαχαροπλάστες, διαιτολόγοι-διατροφολόγοι κ.α.
  • Γραφείο προώθησης & σταδιοδρομίας σπουδαστών-σύνταξη βιογραφικού και προώθηση σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις  μετά από την δεκάχρονη παρουσία του εκπαιδευτικού κέντρου στον τόπο μας
  • Αναβολή στράτευσης

Δικαίωμα εγγραφής έχουν:

Προϋπόθεση εγγραφής των ενδιαφερομένων στην ειδικότητα «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας
(Chef)» των Ι.Ε.Κ. είναι να είναι κάτοχοι απολυτηρίων τίτλων, δομών της μη υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας
εκπαίδευσης, ως ακολούθως : Γενικό Λύκειο (ΓΕΛ), Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο (ΤΕΛ), Ενιαίο Πολυκλαδικό
Λύκειο (ΕΠΛ), Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο (ΤΕΕ) Β’ Κύκλου σπουδών, Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ),
Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ), Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ). Οι γενικές προϋποθέσεις εγγραφής στα
ΙΕΚ ρυθμίζονται στην Υ.Α. 5954 «Κανονισμός Λειτουργίας Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) που
υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.)».

Δικαιολογητικά εγγραφής:

  • Αίτηση η οποία παρέχεται & συμπληρώνεται στην Γραμματεία
  • Τίτλος σπουδών
  • Αριθμός ΑΜΚΑ
  • Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή Διαβατηρίου σε ισχύ
  • Δικαιολογητικό τριτεκνίας ή πολυτεκνίας εάν υπάρχει, προκειμένου να δικαιολογηθεί έκπτωση διδάκτρων

Καλέστε για επιπλέον πληροφορίες ή επισκεφτείτε το χώρο μας

Εμπιστευτείτε την εμπειρία των 11 συνεχόμενων ετών στην πόλη μας