Κατηγορία Ι.Ε.Κ.

Η αρτοποιία-ζαχαροπλαστική είναι ένας βασικός κλάδος της βιομηχανίας τροφίμων. Ο απόφοιτος της ειδικότητας αυτής ασχολείται με την παρασκευή άρτου, αρτοσκευασμάτων, γλυκών και εδεσμάτων σύμφωνα με τους υγειονομικούς κανόνες.

Ο απόφοιτος του τμήματος είναι ένας εξειδικευμένος εργαζόμενος ικανός να χειρίζεται υπεύθυνα και αυτόνομα τα ακόλουθα θέματα:

  • Τον ποιοτικό έλεγχο, τη συντήρηση και την αξιοποίηση των τροφίμων
  • Την υγιεινή των τροφίμων
  • Την παρασκευή άρτου, αρτοπαρασκευασμάτων
  • Την παραγωγή ειδών ζαχαροπλαστικής με βάση το αλεύρι
  • Την παραγωγή ειδών ζαχαροπλαστικής με βάση τη ζάχαρη, τη σοκολάτα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, κ.ά.
  • Την παρουσίαση και διακόσμηση
  • Την οργάνωση & διαχείριση του αρτοποιείου-ζαχαροπλαστείου
  • Τον ποιοτικό έλεγχο
  • Την προβολή και διάθεση των προϊόντων

Επαγγελματικές Δραστηριότητες-προφίλ επαγγέλματος:

Ο απόφοιτος μπορεί να εργάζεται σε Ξενοδοχειακές & Επισιτιστικές Επιχειρήσεις, σε επιχειρήσεις άρτου και ζαχαροπλαστείου στον ιδιωτικό-Δημόσιο τομέα, καθώς και ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Επαγγελματικά Δικαιώματα:
Ο Τεχνικός Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής απόφοιτος του Ι.Ι.Ε.Κ. “ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ” , κατέχει ένα δίπλωμα απόλυτα συμβατό με τα αντίστοιχα των χωρών-μελών της Ε.Ε., αναγνωρισμένο & κρατικό ισότιμο των Δημοσίων Ι.Ε.Κ. όπου οι σπουδαστές πιστοποιούνται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π στην ίδια κατηγορία με εκείνους του δημοσίου αποκτώντας Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου 5.

Η διάρκεια των Σπουδών είναι:

Δύο (2) Ακαδημαϊκά έτη (4) Ακαδημαϊκά εξάμηνα και ο Σπουδαστής εκπαιδεύεται τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό-εργαστηριακό επίπεδο. Επίσης ένα (1) εξάμηνο πρακτικής άσκησης την οποία μπορεί να πραγματοποιήσει είτε έπειτα από την ολοκλήρωση του πρώτου έτους, είτε κατά την διάρκεια του τρίτου και τέταρτου εξαμήνου, είτε μετά το τέλος των σπουδών του. Ο σπουδαστής που έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 120 ημερομίσθια στην ειδικότητα απαλλάσσεται εφόσον το επιθυμεί από την υποχρέωση  του εξαμήνου πρακτικής άσκησης. Ο σπουδαστής που έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 40 ημερομίσθια στην ειδικότητα προσμετρούνται στο χρόνο πρακτικής άσκησης εφόσον το επιθυμεί.

Πρόγραμμα κατάρτισης:
Όπως ορίζεται από το αρμόδιο Υπουργείο η διδακτέα ύλη των τεσσάρων εξαμήνων εκπαίδευσης χωρίζεται σε μαθήματα θεωρητικού και εργαστηριακού επιπέδου.
Πιο συγκεκριμένα:

  • Αρχές Οικονομικής
  • Γαλλικά
  • Τεχνικές εγκαταστάσεις-εξοπλισμός
  • Έλεγχος εμπορευμάτων
  • Πρώτες ύλες & προϊόντα ζαχ/κης
  • Ζαχαροπλαστική-Αρτοποιητική τέχνη
  • Υγιεινή τροφίμων & HACCP
  • Διαιτητική
  • Κοστολόγιο
  • Νομοθεσία τροφίμων
  • Αγγλικά
  • Εργαστηριακά μαθήματα σε εβδομαδιαία βάση.

Παροχές για τους σπουδαστές:

  • Ανταγωνιστικά πακέτα σπουδών
  • Εκπτώσεις σε τρίτεκνους-πολύτεκνους-ανέργους 10%
  • Εκπτώσεις σε πληρωμή απολύτου μετρητοίς 10%
  • Δυνατότητα ευέλικτου οικονομικού διακανονισμού
  • Πλήρες οργανωμένο εργαστήριο
  • Όλες οι Α’ ύλες που θα χρησιμοποιηθούν κατά την εκπαίδευση στα εργαστήρια παρέχονται δωρεάν από την αρχή έως το τέλος του προγράμματος και για τα 4 εξάμηνα
  • Τα τμήματα είναι ολιγομελή έως 8 ατόμων
  • Δωρεάν παροχή σετ επαγγελματικών εργαλείων ζαχαροπλάστη
  • Δωρεάν παροχή στολής ζαχαροπλάστη
  • Δυνατότητα πάσο με έκπτωση 25% στα αστικά και υπεραστικά λεωφορεία
  • Εκπτωτική κάρτα προνομίων σε επιχειρήσεις τόσο στα Χανιά όσο και στην Αθήνα που αφορά προϊόντα και παροχές της ειδικότητας αλλά και γενικότερου ενδιαφέροντος (π.χ.κατ/τα , στολών & αξεσουάρ ζαχαροπλαστικής/μαγειρικής, οικιακού εξοπλισμού, κομμωτήρια, ξενοδοχεία προϊόντων κομμωτικής, μακιγιάζ, μανικιούρ-πεντικιούρ, αισθητικής, χαρτοπωλεία, βιβλιοπωλεία, φαρμακεία, φροντιστήρια ξένων γλωσσών, γυμναστήρια κ.ά)
  • Η διδακτέα ύλη παρέχονται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή και για τα 4 εξάμηνα.
  • Δραστηριότητες-εκδηλώσεις με την συμμετοχή των σπουδαστών
  • Εκπαιδευτικό προσωπικό άριστα καταρτισμένο & καταξιωμένο στο χώρο – chef, ζαχαροπλάστες, διαιτολόγοι-διατροφολόγοι κ.α.
  • Γραφείο προώθησης & σταδιοδρομίας σπουδαστών-σύνταξη βιογραφικού και προώθηση σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις  μετά από την δεκάχρονη παρουσία του εκπαιδευτικού κέντρου στον τόπο μας
  • Αναβολή στράτευσης

Δικαίωμα εγγραφής έχουν:

Προϋπόθεση εγγραφής των ενδιαφερομένων στην ειδικότητα «Τεχνικός Αρτοποιός – Ζαχαροπλαστικής» των Ι.Ε.Κ. είναι να είναι κάτοχοι απολυτηρίων τίτλων, δομών της μη υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ως ακολούθως : Γενικό Λύκειο (ΓΕΛ), Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο (ΤΕΛ), Ενιαίο Πολυκλαδικό
Λύκειο (ΕΠΛ), Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο (ΤΕΕ) Β’ Κύκλου σπουδών, Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ),
Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ), Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ). Οι γενικές προϋποθέσεις εγγραφής στα
ΙΕΚ ρυθμίζονται στην Υ.Α. 5954 «Κανονισμός Λειτουργίας Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) που
υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.)».

Δικαιολογητικά εγγραφής:

  • Αίτηση η οποία παρέχεται & συμπληρώνεται στην Γραμματεία
  • Τίτλος σπουδών
  • Αριθμός ΑΜΚΑ
  • Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή Διαβατηρίου σε ισχύ
  • Δικαιολογητικό τριτεκνίας ή πολυτεκνίας εάν υπάρχει, προκειμένου να δικαιολογηθεί έκπτωση διδάκτρων

Καλέστε για επιπλέον πληροφορίες ή επισκεφτείτε το χώρο μας

Εμπιστευτείτε την εμπειρία των 11 συνεχόμενων ετών στην πόλη μας